KANZEON ZEN CENTRUM 
Leraar
..............................................................................................................Stefan Kenjitsu Coppens
Zen Master Sengai 1750-1837
Stefan Coppens is geboren in 1952 in 's-Hertogenbosch. Hij is afgestudeerd als sociaal-pedagoog aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Sinds 1995 houdt hij zich full-time bezig met de zentraining en heeft in datzelfde jaar het Kanzeon Zen Centrum opgericht. Hij kwam in aanraking met de zentraditie in 1983 en werd leerling van Genpo Merzel Roshi, bij wie hij ook de koantraining volgde. Roshi gaf hem de dharma-naam 'Kenjitsu' (to be truly modest) toen hij boeddhist werd in 1992. Stefan Coppens ontving "Shukke Tokudo" (inwijding tot boeddhistisch monnik) in 1996 en in 2002 is hij benoemd tot "Hoshi" (dharma-holder). In 2006 heeft hij de boeddhistisch priesterlijke transmissie "Denkai"  (precept-holder) ontvangen, wat hem de formele positie geeft de Boeddhistische Geloften (Jukai) door te geven. Genpo Roshi heeft hem hiervoor in 2012 expliciet toestemming gegeven.
Het Kanzeon Zen Centrum in Berlicum (NBr.) staat onder leiding van Stefan Kenjitsu Coppens. Hij is zo'n 35 jaar (sinds 1983) leerling van de Amerikaanse Zenmeester Genpo Merzel Roshi, van wie hij in 2002  toestemming heeft gekregen om les te geven. Genpo Merzel is een officiële opvolger van Taizan Maezumi Roshi (1931-1995), die een van de belangrijkste zenmeesters was die het Zenboeddhisme van Japan naar het westen heeft gebracht.

SHOKEN  (leerling worden)
Het is op verzoek mogelijk leerling te worden van Stefan Kenjitsu Coppens. Tijdens een korte en besloten Shoken-ceremonie wordt de leraar-leerling verhouding geformaliseerd. De leraar belooft de leerling te ondersteunen in de zentraining en van de leerling wordt verwacht dat hij/zij (zoveel als mogelijk) aanwezig is bij de diverse trainingsactiviteiten. Voor Shoken-leerlingen wordt een paar keer per jaar een studieklas georganiseerd rondom een thema uit het Boeddhisme.

JUKAI  (boeddhist worden)
Jukai betekent letterlijk "receiving (Ju) the precepts (Kai)", het ontvangen van de boeddhistische geloften. Tijdens  een publieke Jukai-ceremonie belooft de student de Boeddha in zichzelf te realiseren en ernaar te leven. De leerling krijgt een boeddhistische naam en draagt voortaan tijdens de trainingen een zelfgemaakte rakusu. Deze mogelijkheid is alleen open voor Shoken-leerlingen.   » info Jukai-ceremonie
© Copyright 1996-2019  -  Privacyverklaring