KANZEON ZEN CENTRUM 
Zenmeditatie
..............................................................................................................Zenmeditatie is een waardevolle methode om eens tijd te nemen voor jezelf en even uit het jachtige leven te stappen.

Meditatie brengt je weer bij jezelf en leert je tevreden te zijn. Daar heb je weinig méér voor nodig dan jezelf. Je moet wel de rust en de ruimte nemen om eens werkelijk te ontspannen en bij jezelf te rade te gaan.
Zen is een eeuwenoude meditatievorm en een stroming binnen het Boeddhisme. Het vindt zijn oorsprong zo'n 2500 jaar geleden in India, is als school verder ontwikkeld in China in de 6e en 7e eeuw, bereikte Japan in de 12e eeuw en rond 1900 het Westen (VS).
Alhoewel ontstaan en diep geworteld in het Boeddhisme, is het niet gebonden aan welke religie dan ook. Het kan worden beschouwd als een universele en praktische methode om te komen tot meer inzicht en ontspanning, waardoor je balans brengt in je leven. Het kent een uniek trainingssysteem, maar laat zich moeilijk in een definitie vangen. Zen is een kunst, zoals het leven zelf.

Zazen (zitmeditatie) is als  "a skilfull means" (goede manier) om contact te maken met onze ware natuur en zo de Boeddha in onszelf te ontdekken en tot inzicht te komen (verlichting). Door de training leren we onszelf stap voor stap beter kennen en zien we steeds duidelijker waardoor ons leven veelal wordt geleid, namelijk door gewoonten en patronen van ons Ego. Deze doorbreken voelt als thuiskomen, bij wie we werkelijk zijn. We gaan zien dat we niet persé gedwongen zijn een leven te leiden uit gewoonte, maar gelukkig kunnen zijn, hier en nu.

De training leert ons wat vaker te verblijven in wat er is op dit moment, om zo het inzicht te verwerven dat ik en de wereld één zijn, dat beiden deel uitmaken van één allesomvattende werkelijkheid. Deze intuïtieve (verlichtings)ervaring van eenheid met een plotseling gevoel van vrijheid, is het uiteindelijk doel van de zentraining.

De kern van Zenmeditatie is het met aandacht zitten (zazen), afgewisseld met loopmeditatie (kinhin) en eventueel daisan (persoonlijke begeleiding). Er wordt gewerkt met diverse methoden: oefeningen met de ademhaling, Shikantaza ("just sitting") en het werken met 'koan' (meditatieopdrachten om iemands inzicht te testen). Verder werken we met 'minds', aspecten in onszelf, die meer duidelijkheid geven over onszelf en wie we werkelijk zijn.


-  ENKELE PRAKTISCHE ZENDO-INSTRUCTIES  -
Zen Master Sengai 1750-1837
© Copyright 1996-2018  -  Privacyverklaring
foto:  Marga Meesters