Zenmeditatie
..............................................................................................................
Meditatie brengt je weer terug bij wie je werkelijk bent. Daar heb je weinig méér voor nodig dan jezelf. Je moet wel de rust en de ruimte nemen om eens werkelijk te ontspannen en bij jezelf te rade te gaan.
Zen is een eeuwenoude meditatievorm en een stroming binnen het Boeddhisme. Het vindt zijn oorsprong zo'n 2500 jaar geleden in India, is als school verder ontwikkeld in China in de 6e en 7e eeuw, bereikte Japan in de 12e eeuw en rond 1900 het Westen (VS).
Alhoewel ontstaan en diep geworteld in het Boeddhisme, is het niet gebonden aan welke religie dan ook. Het kan worden beschouwd als een praktische methode om te komen tot meer inzicht en ontspanning, waardoor je balans brengt in je leven. Het kent een uniek trainingssysteem, maar laat zich moeilijk in een definitie vangen. Zen is een kunst, zoals het leven zelf.
Zazen (zitmeditatie) is een goede manier om contact te maken met onze ware natuur en zo de Boeddha in onszelf te ontdekken en tot inzicht te komen. Door de training leren we onszelf stap voor stap beter kennen en zien we steeds duidelijker waardoor ons leven wordt geleid, namelijk door gewoonten en patronen. Deze doorbreken voelt als thuiskomen, bij wie we werkelijk zijn. We gaan zien dat we niet persé gedwongen zijn een leven te leiden als een robot, maar gelukkig kunnen zijn, hier en nu.
De training leert ons wat vaker te verblijven in wat er is op dit moment, om zo het inzicht te verwerven dat ik en de wereld één zijn, dat beiden deel uitmaken van één allesomvattende werkelijkheid. Deze intuïtieve (verlichtings)ervaring van eenheid met een plotseling gevoel van vrijheid, is het doel van de zentraining.
Zenmeditatie is het met overgave zitten (zazen), afgewisseld met loopmeditatie (kinhin) en daisan (persoonlijke begeleiding). Er wordt gewerkt met diverse methoden: oefeningen met de ademhaling, Shikantaza ("just sitting") en het werken met 'koan' (meditatieopdrachten). Verder werken we met 'minds', aspecten in onszelf, die meer duidelijkheid geven over onszelf en wie we werkelijk zijn.
Zen Master Sengai 1750-1837